FONKSİYONEL YOĞURT KASLARI GÜÇLENDİRİYOR!

Ülkemizin 5 temel gıdası arasında yer alacak yoğurt, yaşamımızda büyük bir yer tutuyor. Sağlıklı yaşamın basamaklarını yoğurt tüketerek tırmanan yaşlılarımız var. Yoğurt özellikle yaşlı nüfusumuz için bir besin kaynağı. TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de yılda 1,2 milyon ton yoğurt üretimi söz konusu. Bu oldukça yüksek bir rakam. Ülkemizin en çok tüketilen gıdası olan ekmeğin yılda 10 milyon ton olarak üretildiği göz önünde bulundurulursa, yoğurtta oldukça yüksek rakamlarda üretiliyor.
Tüketiminin sağlıkla doğrudan ilişkilendirildiği yoğurt, içerdiği bakteriler, kalsiyum ve protein gibi bileşenlerden dolayı oldukça besleyici. Fakat yoğurdun doğru şekillerde üretilmemesi, yoğurt üretiminde yapılan hileler nedeniyle, yoğurdun besleyiciliği de son yıllarda tartışılır olmuştur. Özellikle raf ömrünün uzunluğu konusu her daim tartışma konuları arasındadır.
Yoğurdun bir fonksiyonel gıdaya çevrilmesi ise içerisine katılan zenginleştirici doğal bileşenlerle gerçekleştirilmektedir. Yurtdışında saygın bir dergide yayınlanan ve zenginleştirilmiş, fonksiyonel yoğurt ve yaşlıların kas sağlığı üzerine yapılmış bir bilimsel çalışmada yoğurdun C ve D vitaminince ve ayrıca kasları uyarıcı bir bileşen olan ve lösin aminoasidi metaboliti olan bir bileşenin (beta-hidroksi-beta-metil-bütirat, HMB) eklenmesiyle zenginleştirilmiş halinin yaşlılarda kas sağlığını güçlendirdiği ve ayrıca bağışıklık sistemine iyi geldiği bulunmuş.
Bu çalışma kapsamında yaşlılar 12 hafta boyunda günde 3 gram HMB, 1000 IU D vitamini ve 500 mg C vitaminini zenginleştirilmiş yoğurdun içerisinde tüketmişler. Çalışmanın sonunda fonksiyonel yoğurt tüketen yaşlılarda kas gücünün arttığı ve vücuttaki iltihaplanmanın düştüğü gözlemlenmiş. Bu çalışmanın yaşlılar gibi fiziksel aktiviteden yoksun yaşayan insanların sağlığının iyileştirilmesi yönünde oldukça iyi bir çalışma olduğu görülüyor.
Ülkemizde yoğurdun daha yaygın bir biçimde zenginleştirilmesi, daha zengin içerikli yoğurtların piyasaya sürülmesi, toplum sağlığının korunması açısından oldukça elzemdir. Fonksiyonel gıdaların yaygınlaşması, ülkemizde şu an yapılan sağlık harcamalarının azalmasını ve toplum sağlığının güçlenmesini hedeflemektedir.
Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33067129/